Susan Johnson i København

8. april 2015 slog vi dørene op for godt 60 interesserede, der var mødt frem i Arkitekternes hus for at høre dr. Sue Johnson fortælle om parterapi i det 21. århundrede, hvor fokus på tilknytningen og emotioner, er nøglen til at hjælpe par, ikke bare til en bedre kommunikation, men til varige positive forandringer i parforholdet. Og det er ikke bare ord, det er bakket op af forskning.

Sue Johnson har gennem mange år arbejdet med at formidle dette budskab over hele verden, og gør i den sammenhæng op med en række af de forestillinger, man har siddet fast i, såsom:

  • Parforholds problemer løses ved, at man lærer bedre kommunikationsteknikker. Det handler ikke om færdigheder og teknikker her. Når vi er ramt i konflikter, har vi slet ikke adgang til at gøre brug af færdigheder og særlige teknikker, og når vi har det godt, kan vi godt finde ud af det uden, var en af hendes vigtige pointer.
  • Et godt parforhold er ikke baseret på forhandling og kompromisser. Forhandling og kompromisser er nødløsninger, når vi ikke kan nå hinanden på anden vis. I trygge kærlighedsrelationer vokser der en naturlig omsorg frem, som gør at det ikke længere handler om hvem, der får hvad, men snarere om “jeg har lyst til at give dig”.
  • Det er naturligt, at intimitet og kontakt glider ud i sandet, og så forhåbentligt erstattes af et godt venskab i parforholdet. Denne indstilling til, at man med tiden mister gnisten – herunder seksuelt, har ofte sendt os ud i en jagt efter “det nye” for at genskabe spændingen. Men en af Sues pointer er, at dette ikke er den naturlige udvikling. Den naturlige udvikling i et godt parforhold er, at kærligheden og intimiteten vokser sig stærkere og stærkere med årene.

Så når par har konflikter og har svært ved at finde ud af det og f.eks. sidder fast i mønstre, hvor den ene part bliver mere og mere kritiserende, mens den anden trækker sig mere og mere, så vil man i effektiv parterapi fokusere på, hvad det er, der blokerer partnerne i at udfolde den naturlige evne til kontakt, som vi stort set alle er født med. Og det er det, den emotionsfokuserede parterapi i bund og grund handler om. At hjælpe par til at finde/genfinde den gode kontakt og det nærvær, der gør at kærligheden kan udfolde sig og at konflikter (for de er der også i velfungerende kærlige parforhold) ikke bliver destruktive og truende for parforholdet, men noget man i fællesskab løser.

Og spændende at se, hvordan Sue kunne inspirere – både de fremmødte EFT-terapeuter, men også parterapeuter fra andre terapeutiske retninger.

Gik du glip af det, kan du her se et lille videoklip, hvor Sue Johnson i anden sammenhæng taler om kærlighedens love.

 

– o –

Udgivet i Uncategorised.